Subscribe

Down by the River – Autumn ’10

AUT10_Fea1_DoyleHarwich03

Inside Riverbend, Donna and Frank Doyle’s 4,600-square-foot home at the mouth of the Herring River in West Harwich, windmills are as much a motif as nautical accessories and the creamy color palette. One windmill in particular-—built in 1924 overlooking a secluded inlet—is a centerpiece here. The windmill is rendered in countless photographs and paintings throughout the home, including several on a wall just past the home’s entrance way. It’s also the subject of an image mounted above the fireplace in the living room, a work supplied by Orleans Camera derived from a photograph Donna’s late father shot of the windmill. This windmill also once graced the cover of an issue of Cape Cod Life.

Some 50 years after Donna first began visiting the house as a child, the blades on the actual windmill have long since been dismantled. But the structure and its beautiful surroundings are still there—just crane your head away from the fireplace and stare through the colossal picture window in the Doyles’ living room for a look.

The scene has been the backdrop for countless summer memories that stretch back to when Donna’s parents first began visiting Harwich in 1952. She recalls days of swimming, sunbathing, family feasts, and fishing. A stone’s throw from the house, her faded initials “DS 1959” are still etched in a wall by the jetty. The area around Herring River is a special place, she says, a refuge she shared first with her mother and father; then with her husband, Frank, and their two daughters; and now with a legion of grandchildren. To accommodate this ever-growing family (the seventh grandchildren arrived this past August), Donna and Frank chose to renovate the home. With the services of Ralph Cataldo of East Falmouth’s Cataldo Custom Builders, Helen Baker of Helen Baker Interiors in West Harwich, and Gordon Clark of Northside Design Associates in Yarmouthport, the renovation was rapid, thorough, dramatic—and a total success.

Before deciding on a builder, Donna leafed through stacks of magazines and noted the most appealing projects. “I looked at all of these magazine photos and Ralph’s name was on most of them,” Donna says. Once she met Cataldo—and subsequently saw glowing testimonials on his web site—the decision was simple. Baker, who had helped Donna upgrade several rooms after she and Frank purchased the home in 1996, was a natural choice with her proven talent and the close proximity of her studio. Clark, who had designed a house on Wychmere Harbor that Donna adored, was a natural fit for the team.

Once they decided on the crew, Donna issued the challenge to Cataldo: My husband does not want to miss a season. After getting all of the permits by Christmas Eve 2008, the team set a deadline of late June 2009 to finish what was realistically nine months of work. That meant a schedule of six-day weeks through harsh snow storms and temperatures that sank as low as three degrees—with waterfront gusts, the windchill dropped even lower. But while the pace was quick, the process wasn’t rushed or haphazard. Cataldo and Baker collaborated on a number of details throughout the house. While applying the trim, Cataldo’s men built out the moldings for a set of first-floor windows to accommodate plantation shutters.

The time crunch wasn’t the only challenge. “We had to work within a height restriction, so we had to design a lot of things along the way,” Cataldo says. The transformation of the third-floor attic into a spacious master bedroom and bath required the most careful thought. The original two-by-10 rafters were removed and replaced with engineered lumber and shed dormers to allow more natural light and maximize head room, while staying within the home’s original 30-foot-high roof line.

To call the project an overhaul is an understatement. After removing the original home’s kitchen fireplace, the kitchen, dining area, and living room became extensions of one another, all bound by the magnificent perspective afforded by walls of windows overlooking the largest of seven decks. The windows are variations on a theme: French door grills, clerestory windows, and a giant picture window, flanked on either side by double-hung windows with six-over-twos. “You take a geometric pattern like that and mix it up, instead of doing too many different kinds of windows,” Baker says. The centerpiece of the new kitchen is a custom-designed, 11-foot-long marble island with toast top edges, surrounded by soapstone countertops above classic white cabinets, a waterworks-tiled backsplash with a Greek-key mosaic border behind the stove, and a travertine marble floor bearing rectangles and squares arranged in a random pattern. The kitchen flows into the dining area, distinguished by a straight racetrack table—rounded at the edges to shoehorn those last four guests in at dinner. For diners whose backs are turned away from the outdoor scene, large mirrors over the two French-style serving areas reflect the seascape.

Adding to a palette of aqua, celadon, sand, taupe, turquoise, and white, the spacious living room is awash in monochromatic khaki and beige, with lime green accents corresponding to the lining of the massive book cases on the north side of the room. Rustic furniture, a game table, and a sign emblazoned with “Riverbend” above the largest of the windows complete the room. With few exceptions the accessories and artwork all were purchased from Cape vendors. “Everything is here on the Cape if you look hard enough,” Baker says, “and if it’s not, someone will make it for you.”

Page 1 of 212

About

Jeff is the Managing Editor for Cape Cod Life Publications.

Facebook Comments