Subscribe

In his design, Albert was conscious not only of the homeowner’s needs, but also of the connection between the house and the striking landscape surrounding it. The placement of the windows and doors maximizes the family’s views of the marsh, and the floor plan itself mimics the openness of the outdoors. “The home has the kind of open arrangement that people in modern times like,” says Albert. In the original house, the architect allowed space for a hallway that would run throughout the entire home, ensuring each room could be accessed easily from any other.

Natural Progression

In the same way, each of the additions are designed to recreate the original home’s open plan; the second addition’s large back room, for example, serves as a combination kitchen-living room, a compact yet airy space for visitors to cook, eat, drink, and relax together.

In addition to working with the views in mind, the architect also had to adjust his design to the landscape of the lot. The original house was built on a slope overlooking the water, and the subsequent additions were molded to the higher ground above.

Natural Progression

“We kept adding one small, Cape-style addition at a time, marching on up the hill,” Albert explains. “The finished home looks like an intimate collection of cottages, each responding to the surrounding landscape.”

It was important to both the architect and homeowner that the additions maintain the same scale as the original house, each section blending seamlessly into the others. The house is designed with several different half-levels and sets of stairs to accommodate the slope of the land, with each addition stepping upwards. “You’re never too far from the outside,” adds Albert.

Natural Progression

The homeowners maximize their enjoyment of the outdoors and their home’s location on the Cape’s ocean-side with outdoor gear, including canoes, kayaks, and small sailboats housed in a special garage designed by Albert.

The home and the landscape around it have both played a role in transforming the ongoing project. Reflecting on this long, fulfilling collaboration Albert says, “It was great fun and a great privilege to be involved in the evolution of this home from start to finish.”

Natural Progression
Page 2 of 212

Facebook Comments