Skip to content

What’s old is new again

Minglewood Homes Chatham Old Village

The home’s subtle blend of historic charm and modern functionality is evident in the new kitchen—quartz countertops and stainless steel appliances are paired with historic pine flooring. Photo by Timothy P. Bailey

Opening up the house’s floor plan and reorganizing its layout not only added square footage but also improved usability. Originally, the front door bump out was sealed off and used as a laundry room. Smith says this setup made no sense, so they recreated the space to be a true front entry, featuring built-in storage benches on either side. The entry flows into the open dining room and sitting area, which includes the fireplace. “Even in a small area, you can create this great room kind of feel,” Smith says. To the right of the dining room is the living room, a space originally used as a bedroom. Smith says the original wood beams in the room were exposed to help create that cozy, older-home feel. Behind the living room is where the master suite is, which was previously where the kitchen was. The sitting area leads into the new kitchen—previously the old living room—complete with stainless steel appliances, white quartz countertops, and pewter-hued custom cabinets by Crown Woodworking of Chatham.

Off of the kitchen, a remodeled staircase leads up to a space previously used as a rental unit. The living area nook and two bedrooms were updated, the kitchenette was removed, and a spacious full bath was added. While most of the flooring on the first floor is new, the pine flooring upstairs is all original. Back downstairs, a screened-in porch was removed and replaced with a 300-square-foot addition, consisiting of the rear of the kitchen, a half bath and laundry. The new addition leads out to the new mahogany wraparound deck and a brick patio, providing ample outdoor entertaining space.

The patio seamlessly segues into the one-bedroom, one-bath guest cottage. An interior wall comprised of whitewashed shingles is original to the cottage; the shingling was simply updated. The low ceiling was vaulted, and wood beams were added to mimic the original beams found in the living room ceiling. The kitchenette and bathroom were revamped, and plumbing, electrical and insulation were brought up to code.



You might also like:

Latest Editions


  • Stay Connected

    Sign up for our newsletter
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.