High Point – Chatham

The living space is cozy, casual and colorful.

To create the accommodating program the homeowners needed, all while best taking advantage of the site, PSD created a site plan for High Point different than that of the average house. They oriented the two-story structure so that its mass stretched from the street side back. This allowed for generous yard space—completed by Arlington-based landscape architecture firm Terraink in conjunction with PSD—on the south/right side of the house, and created a prime position for the master bedroom on the second floor. From the master, a bay window calls attention to the panoramic views of the ocean beyond. “It’s sort of the bridge of the ship, if you will,” DaSilva says, reinforcing the tugboat interpretation of the home’s structure. The cathedral ceiling of the master adds to the dramatic impact of these idyllic views.

An open kitchen, dining and living space constitute the south-facing side of the first floor. A swath of windows, each with chunky muntins, floods the connected space with natural light. In an effort to create separation between the rooms, DaSilva designed a series of arched and semi-arched openings into the living area. “You can sit in the family room or in the dining room and feel that you’re in a little more cozy space, but there’s easy access to social interaction,” he says. Plus, the semi-arches “inflect the space outward, making it feel a little bigger.” French doors adjacent to the kitchen offer access out onto the terrace—complete with a fire pit—making outdoor entertaining a breeze.

The terrace can also be accessed from the screened-in porch, located off the kitchen. “I consider porches to be partially interior spaces and partially exterior spaces—they’re really of both worlds,” says DaSilva, and he tends to use, as is the case here, cedar V-groove boards throughout as paneling. “It’s an exterior material—cedar boards can stand up to the weather—but it’s relatively smooth like an interior plaster wall.”

Across from the family room on the first floor is a guest suite, and upstairs there are two more bedrooms in addition to the master suite—a boys’ and a girls’ bunkroom—as well as a study. The house also boasts a finished basement, serving as a rec room and also offering more spaces for guests.

Bold bursts of color throughout the home complement the playful nature of its architecture. Interior designer Robin Pelissier chose accent pieces in colors like aqua, yellow, orange and fuchsia to help create spaces that fit the vibrancy of the family’s carefree lifestyle. “They wanted something that could be sandy feet friendly, but at the same time something they could use all year long and feel as welcoming in the wintertime when they have a fire in the fireplace as it is during the summertime when they’re action-packed with a lot of activity,” Pelissier says. “We wanted to make it feel like a special retreat where you can go and relax and really know that you’re away from home.”