Skip to content

COVID-19 Update

We have amended our publication schedule including combining the 2020 Cape Cod LIFE May issue with our 2020 Cape Cod HOME Early Summer issue and combining our 2020 Cape Cod LIFE July and August issues into one expanded issue. If you have questions about how these changes will impact your subscription, please email us.

Let The Landscape Speak

Nestled into the famous sand dunes of Truro, this home is a stunning feat of architecture, landscape architecture, interior design, and teamwork
A majestic modern home in Truro watches over Cape Cod Bay.

Satisfaction is placing that last puzzle piece and finally seeing hours of focus and hard work come together. It’s cleaning your whole home until it sparkles like silver, or reading the perfect novel at the beach on a hot July day, sipping icy lemonade with your feet half buried in the sand. For architect Jill Neubauer, founder of Jill Neubauer Architects in Falmouth, satisfaction is a wry creature. In a profession where the cohesion of the finished home requires perfect collaboration from every team involved, it is special when a project ticks all the boxes, which it very rarely does. One Truro home stands as the exception. 

Before there was a home, the site was a bare, grassy dune with the expanse of Cape Cod Bay splayed out below. As Neubauer generated design ideas, she was struck by the intensity of the setting. “The landscape just gave us this clarity,” she explains about her initial visit. “It was a raw site with nothing on it, and then the whole Bay just opened up below.” The landscape became the driving force behind Neubauer’s design: an outwardly minimalist home with a striking interior that embraces its spectacular location. The clients, a large blended family, allowed the designers much freedom, only requesting that the inside be warm and livable. So when Neubauer came up with her unique ideas, the clients were excited to pursue them.

The home is a modernist’s dream on the outside, a smooth rectangular box with red cedar siding that deviates from the traditional Cape Cod cedar shingle. Inside, Neubauer let the home’s panoramic view be the guide. Glass panels at both the front and back allow visitors to see straight through to the ocean before even stepping foot inside the home. “When you walk through that front door of glass and you see right through, the house just opens up to the ocean,” says Neubauer.

As with all architectural masterpieces, the home’s interior and exterior are inextricably linked. Neubauer adores the home’s clarity of design, which is purposely oriented to center visitors in the landscape. “When you step inside,” she explains, “if you turn your head to the left or to the right, you are on an axis that is the entire length of the house. Off to one side is a master suite, and on the other side is a Buddha sculpture sitting out on a stone wall beyond the screen porch. In this moment, you are fully oriented in the landscape of Truro, to the shoreline of the Bay, and, most importantly, in this house. The structure and landscape are aligned.”

True to her statement, the natural exterior is incorporated into nearly every room. To the right of the entryway, for example, lies an open-concept kitchen and living area. The previously mentioned floor-to-ceiling glass panels can be lifted to access a spacious deck overlooking the Bay and let in that calming salt air, or closed to combat the summer heat. The living area features cream colored window sheers and furniture, richly textured to add that warmth that the clients desired. “We really wanted the home to be very calming and controlled,” explains interior designer Christina Lake, of Forehand + Lake. “We kept a very neutral palette.” A black walnut dining table is the majestic focal point of the kitchen and is just one of many custom designed furnishings by Lake’s partner, Ray Forehand. In the other direction is a handsome office with dark wood furnishings, tastefully adorned with chic artwork like a seascape photograph spanning the entire width of the wall. And, of course, the home’s fashionable yet relaxing persona is completed with a cozy den.

The master suite is comprised of a bedroom and two baths, seamlessly marrying comfort with modern influence—an ambiance that this home seems to effortlessly accomplish throughout. The sandy-toned color scheme in the room is at once calming and bright, a nod to the dunes outside, and a white marble fireplace houses a jumping electric flame opposite the bed. “We mirrored the colors of the ocean,” explains Lake, who describes the room as soft and serene. “Khakis, sand, and celery color with a splash of paprika orange.”  

Both bathrooms center the outdoors, fitting effortlessly with Neubauer’s original vision. The white and cream features of the first are illuminated by sunlight streaming through floor-to-ceiling windows (a nod to the glass panels in the main living area). The other is built outside—practically a necessity for any Cape house, and particularly one with such a striking backdrop. A portion of the wall in this bathroom lifts to reveal the verdant landscape, complemented by a translucent roof that encourages the filtration of daylight. A couch is an intriguing touch that transforms the space into a lounge area—guests may never leave!

The boys and girls’ bunkrooms are on the home’s lower level, which is built into the dune due to the slope of the property. They are a true haven, and after all, many of the happiest of childhoods include fond memories of a bunkroom. “We love bunkrooms,” enthuses Neubauer. “Whether you are five years old or 18, bunking together…that’s a very special time to be a child, when year after year you come back to the bunkroom.” Glass overhead garage doors open the rooms into screened-in outdoor sleeping porches, boasting sets of built-in walnut bunks for those warm summer nights. “It’s right in the dune, so it’s extra cozy because it’s hunkered in,” explains Neubauer. “I think for children that’s really unique and fun.”



You might also like:

Latest Editions


  • Stay Connected

    Sign up for our newsletter
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.