Skip to content

COVID-19 Update

We have amended our publication schedule including combining the Cod LIFE May issue with our 2020 Cape Cod HOME Early Summer issue and combining our 2020 Cape Cod LIFE July and August issues into one expanded issue. If you have questions about how these changes will impact your subscription, please email us.

Osterville Captain’s Compound

West Egg Meets East Bay, Annual 2017 Cape Cod Home | capecodlife.com

A screened-in porch helps bring the outdoors in, and its brick paving mimics the reclaimed brick of the patio. Photo by Eric Roth

The renovation of Captain’s Compound added two new wings to the main house, one of which includes an annexation of the smaller gambrel on its pool side, accommodating two second-floor decks, each with Chippendale railings. Yet, it still “feels very much like a cottage,” Ahearn says, “because the wings are set back; from the water, you’re reading only the central portion of the house.”

While nearly the entire floor plan underwent revision, Ahearn made sure to preserve the great room, a two-story room in the center of the house. In order to do so, the team had to overcome a number of challenges, including matching historical features. For example, Jaxtimer says, “half of the upstairs railings are old, but the other half are new.” The builders enlisted New England Architectural Finishing, a firm based in Seekonk that specializes in stripping, refinishing and restoration processes. Ahearn says the original great room more closely resembled “a hunting lodge in the Adirondacks than a beach house on Cape Cod.” The paneling was stained dark brown, and there wasn’t any access to the outdoors. The updated space maintains the formal and historical features of the original room, but, in keeping with the entire renovation, it has been opened up, and the woodwork has been lightened to make it feel more appropriate in its setting.

One of the goals the owners brought to Captain’s Compound was to accommodate the needs of their large family. Since the kitchen has become the focal point of so many families’ lives, the major addition on the house’s left side is devoted to the kitchen experience. While the original cooking area was tucked away behind a hallway, the new kitchen occupies the center of its own solar system; its gravitational pull connects the screened porch and outdoor fireplace, the morning room beside the rear porch, the breakfast room, the butler’s pantry, and the main pantry. Members of a large family could easily enjoy each other’s company within these common spaces, yet each could also find a quiet spot to read a novel or enjoy a coffee.

The new wing on the right side of the home allowed for the master bedroom suite to move downstairs and for the construction of new bedrooms on the second floor. Like the great room, the master bedroom brings in the outdoors as French doors open seaside. The suite includes a den, or library, that abuts the great room, a dressing area, a walk-in closet, two bathrooms, and an office that flows into the rear porch.



You might also like:

Latest Editions


  • Stay Connected

    Sign up for our newsletter
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.