Skip to content

Lucky’s Bluff

While the neighborhood side of Lucky’s Bluff “cottage-izes” the home, the back side expands and practically telescopes the house into the landscape and beyond. From the street, one might actually be unaware that the home is even on a bluff. It’s a fairly wooded area in Brewster, which itself is a relatively forested town. The trees along the quiet lane are tight enough that visitors might fail to even notice Cape Cod Bay until they open the front door and enter not only the home but another world. The design of the home’s north-facing, waterfront side relies upon a number of techniques that maximize access to light and to the view. The most obvious of these is the shed dormer on the second floor, where DaSilva says, “We placed arrays of windows with the idea of bringing in as much light as possible.” In total, the dormer houses three triptychs of windows, with no shutters. At either side of the dormer is another of the same tiny windows that adorn the main entrance. These meet one of PSD’s general goals, which is to allow each room in a home to access light from at least two directions. “They’re also special details that add interest,” says DaSilva. 

PSD is proud to deliver both architectural design and the actual building construction—and is thus able to streamline the entire process of creating homes. The company does work with other designers for some particular items. At this home, PSD collaborated with Classic Kitchens & Interiors in Hyannis for the kitchen design. Designer Barbara Darcy says, “This project was a team-oriented collaboration from the start. As the kitchen designers, we had design input early on, ensuring a smooth process to the completed project. Although each room is defined by custom built-ins and columns, the overall feel is still open and airy. It was important that the kitchen design contribute to this feeling of connection to the view and family activity, while also offering a functional space to prepare meals.” One of the features of the kitchen is the “beautiful honed marble” of the countertops, which seem to pick up both the white of the cabinets and drawers and also the silver tones of the drawer pulls. “This bright and custom kitchen shows very little stainless steel, keeping the space soft and cozy, and includes details like tapered feet around the island for a more furniture-like appearance,” Darcy further explains.  “The simple cottage-style hood with shelf and corbels creates a beautiful focal point while offering the option to display a favorite dish or platter.”

The interior floor plan is essentially open, but Sharon DaSilva and the PSD team used a few other elements to provide definition in different spaces. There’s no fireplace in Lucky’s Bluff; instead built-in cabinetry and shelves create a focal point in the living room that centers upon the widescreen TV. With fireplaces, sometimes the placement of a TV is tricky—it can be too high for comfortable viewing if above a mantle, or it can create a secondary focal point to a room. “Here, the TV doesn’t have to compete with the fireplace,” says DaSilva. Crown molding ceiling treatments, smaller wing walls, and additional built-ins are other key features of the main areas downstairs. “They all help to differentiate the spaces, to break them up so it doesn’t feel like a bowling alley,” explains DaSilva. One feature that is fairly unique to Lucky’s Bluff is the use of big square columns that also help define spaces. “Openness is nice, but these elements all make a big difference in preventing it from being too open,” says DaSilva. In addition to the thoughtful architectural elements, the homeowner relied upon Mary Snow Designs for the cohesive and calming interior design found throughout.

Some of the features on the first floor also broaden space and position the inhabitants of the house immediately upon the bluff and within the broad view. “We try to frame the views,” says DaSilva. “We’re always cognizant of what you’re going to see when you’re walking through a home.” The house is located right near the crook of the Cape’s “elbow” and is nestled above sand flats that seem to extend for miles into bay. Thus, the horizon views most immediately take in the west-facing beaches and coastline of Eastham and Wellfleet. “One way that we expanded space, both literally and in terms of light and view, was by inserting bay windows,” says DaSilva. “There’s one in the living room and another in the dining area. They provide places to perch right up next to the windows and view.” And while Lucky may not be a bed or sofa dog, he most certainly is a window seat pup who seems to have made this spot in the sun his throne. In conclusion, DaSilva says, “Houses are always a collaboration among the owners, architect and builder, and this was one that worked really well.” Perhaps Lucky, himself, had little actual say in design choices, but he certainly has benefitted from the comforts and bayside location of his namesake.

Chris White is a contributing writer for Cape Cod Life Publications.



You might also like:

Latest Editions


  • Stay Connected

    Sign up for our newsletter
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.