Bar area of Chatham home designed by Roomscapes and Kathleen Hay

The bar area is located adjacent to the kitchen.

The new, reinvigorated floorplan places the kitchen in the middle of all the action. It’s a short trip between the breakfast bar and dining table; on the opposite side of the room, the kitchen, with its ample and functional island, defines the work area so as to not interfere. “We did not want to have people crisscrossing through the kitchen space,” explains Whalen. “We also wanted to have a dining element and an informal breakfast bar oriented toward the water so that the homeowners and their friends could pop in to eat and then go right back out on the boat or out onto the deck. We wanted people to feel like they could enjoy a meal and then head back outside and continue their day.”

The cooking and cleaning areas of the kitchen are set away from the entry points of the house to allow room for eager chefs to experiment without being crowded by incoming guests. Everything about the space is centered on functionality while still maintaining a seamless, attractive design. A new entry point between the kitchen and the mudroom means that the homeowners can easily unload groceries or take inventory before heading back to the car. This transitional room leverages its coastal style found in the oversized, white-painted shiplap bench and cubbies so that it does not feel cluttered or neglected as guests pass through to access the main floor half bath. “It’s very much a self-service area,” explains Whalen. “I wanted to ensure the kitchen was positioned next to the garage and mudroom so when bringing supplies in, they can go straight to the refrigerator and drink drawers without having to run across the kitchen.”

Details like a stainless hood with rivets and banding over the range, a television in the breakfast bar area and drink drawers make this area stand out. Milk glass and polished nickel lighting fixtures along with a driftwood finished oak dining table and porthole-inspired window between the foyer and kitchen bring the design back to that ship-like feel, but this space is more than just a galley. “It captures their personality,” says Hay. “When you walk in, the presentation is stunning and dramatic, but still welcoming. It’s formal, but comfortable.”

“The owners wanted a space that was bright and white,” explains Whalen. “We also used a lot of blues and water tones to hold true to that Cape feel.” Soft palettes selected by Hay also contribute to the airy feel of the space. The simple greige cabinetry, for example, provides a lovely contrast to the shiplap and gives the space a clean, modern feel that is cohesive with other elements such as the polished stainless steel hood.