Skip to content

Racing Beach Retreat

In the kitchen, the design choices make for a modern, luxurious oceanfront spot. “The island is situated so that your eyes are drawn out over Buzzards Bay, looking out at either the sunset or the sun high above the sky,” Lemanski says. “I think the tones he chose in there are very timeless. For a waterfront property, I feel like the family will always go there and find it very peaceful and tranquil,” Burns adds. The herringbone backsplash, white cabinetry, modern lighting, and the contrasting darker toned island create a sleek and coastal kitchen. In the dining area, the wet bar is a distinct, elegant space with a corresponding herringbone backsplash and crisp navy cabinets. Over in the living room, the fireplace is a central focal point with modern seating, while by the windows, a separate seating area soaks up the natural light and expansive water view.

On the second floor, the guest bedrooms are each coastal havens with their own unique accents. Above the garage, the girls room is Lilly Pulitzer inspired, with colorful, playful pinks and greens that will last as they grow up. 

On the exterior, the planning was extensive to execute a high-touch entertainment space that seamlessly flowed from indoors to out. Greg Bilowz, Principal of Bilowz Associates, Inc., was introduced by Ralph Cataldo and Denise Bonoli early on in the project, and brought his thorough skillset to ensure each amenity the family envisioned was put into place. “Denise and I went back and forth with where to set the finished floor of the foundation of the house. You have to pocket the deck in the foundation so you can build the grade up very close to the finished floor elevation. When you open the sliders to walk into the pool terrace, it’s one step down. That requires collaborative work with the architects, builder, and engineers,” Bilowz comments.

In the early discussions, it was clear that the outdoor living was to be a huge component of the property. For Bilowz, it was about how to place these amenities naturally so the space flowed and still felt open. In the end, the bocce court, putting green, and large circular driveway with an island in the middle fit perfectly. Every detail, like the orientation of the flooring, was accounted for. “Jim had said he loved salt and pepper granite, and I found a source called Silver Cloud and had it cut linear so it has a grain that picks up the character of the wood floors. The linear orientation runs in the direction of the wide plank wood flooring, so when you step out to the terrace, it flows. Everything is oriented north to south, even to the overlook terrace and fire pit,” Bilowz says. 

Keeping the material selection controlled, the Silver Cloud granite was used for the front pathway, landing, pool terrace, overlook terrace, and pool coping. For the pool tile, a ceramic tile was chosen that picks up the character of the stone. With a spa on one side and a sun shelf in the shallow end, the pool is a luxury space in itself. 

“There was a chemistry here. If you get a good team together, you can build and create anything, make it enjoyable, and keep the client informed. A lot of us on this team have worked together for a long time. Now that it’s all complete, you can tell the family is really living there and enjoying it. That’s what it’s all about for me,” Bilowz says. 

For this Racing Beach project, the glowing remarks each team member and the homeowners have to say about one another are infinite. This dynamic is evident in the end result, a masterpiece on both the interior and exterior that this family can thoroughly enjoy for the future. “It’s just very calming to be there. The world is so busy and when you’re there it just feels like a little oasis. We look at this as a generational home for years to come, hopefully it will be passed down to our kids and their kids will get to enjoy it, too,” Jim DeVellis says.

Brenna Collins is the story editor at Cape Cod Life Publications.



You might also like:

Latest Editions


  • Stay Connected

    Sign up for our newsletter
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.